Logo_fles__bpa__bisfenol

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een overzicht gemaakt van de mogelijke risico’s van bisfenol A (BPA) voor voor de gezondheid van mens en milieu. Op basis van wetenschappelijke studies is niet duidelijk of BPA bij de huidige blootstellingsniveaus schadelijk is voor mens en milieu. Dat meldt RIVM.

BPA wordt gebruikt in veel verschillende producten en heeft effect op het hormoonsysteem. De stof is te vinden in bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen, zonnebrillen en cd's. Het RIVM stelt dat er voor organismen die in het milieu in sediment leven, mogelijk lokaal wel een risico bestaat als gevolg van verhoogde concentraties door ophoping van BPA in sediment. Hormoonverstorende stoffen kunnen mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van het brein bij ongeboren baby's en jonge kinderen en worden in sommige onderzoeken in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid en allergieën.

De kennis over mogelijke hormoonverstorende effecten van BPA op de gezondheid is sterk in ontwikkeling. In de EU en in verschillende Europese landen waaronder Nederland zijn preventief maatregelen genomen om de risico’s op nadelige gezondheidseffecten te verminderen. Eind 2014, begin 2015 zullen verschillende belangrijke nu lopende Europese onderzoeken naar de gezondheidsrisico’s van BPA worden afgerond.

Het RIVM zal de uitkomsten van deze nog lopende beoordelingen meenemen in een vervolgstudie waarin de risico’s van BPA in de loop van 2015 nader zullen worden geduid. Op basis van deze informatie zal dan een beleidsadvies worden geformuleerd waarin zal worden aangegeven of er maatregelen in Nederland nodig zijn om de gezondheidsrisico’s van BPA voor mens en milieu te beperken.

© Nationale Zorggids