Normal_beschuit_blauwe_muisjes_beschuit_met_muisjes_geboorte_wiki_-c_

Kraamzorg behoort niet tot noodzakelijke medische zorg en past daarom niet in het basispakket. Dat vindt Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek. Baarsma sprak hierover in het programma De Ochtend op Radio 1. Met haar uitspraken stelt ze de basisvergoeding van kraamzorg opnieuw ter discussie, zo meldt Trouw. 

Volgens Baarsma is kraamzorg goed te verzekeren vanuit een aanvullende verzekering. Vrouwen weten van tevoren dat ze een kind gaan krijgen en kunnen zich dus goed voorbereiden op de nieuwe situatie. Baarsma is niet de enige die kraamzorg geen noodzakelijke medische zorg vindt. Na een oproep van Edith Schippers twee jaar geleden om na te denken over bezuinigingen in de zorg, kreeg het ministerie van volksgezondheid veel adviezen binnen over het schrappen van kraamzorg uit de basisverzekering. De directeur van SEO denkt dat met het schrappen van kraamhulp uit het basispakket zo'n 300 miljoen euro kan worden bespaard.

Volgens Baarsma levert de standaard vergoeding van 49 uur kraamzorg veel gemak op, maar behoort het niet tot essentiële zorg omdat de zorgverzekering met name bedoeld is om risico's af te dekken. 'Zwanger worden is geen risico, zwanger worden doe je weloverwogen en bewust. Daar kun je dus voor sparen', aldus Baarsma.

© Nationale Zorggids