Normal_niezen_hooikoorts_baby

Borstvoeding blijkt een goede invloed te hebben op de samenstelling van bacteriën in de keel en neus van een baby. De aanwezigheid van gunstige bacteriën kan de kans op luchtweginfecties verkleinen. Dat meldt de afdeling kinderinfectieziekten en immunologie van het UMC Utrecht.

Verkoudheid en oorontsteking zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij jonge kinderen. Ze worden veroorzaakt door bacteriën en virussen die zich nestelen in de neus en keel van het kind. Er is nog steeds weinig duidelijkheid over waarom het ene kind een luchtweginfectie ontwikkelt en het andere niet. Onderzoekers van het UMCU, het Linnaeus Instituut en TNO hebben aanwijzingen gevonden dat het krijgen van borstvoeding beschermend lijkt te werken.

In het onderzoek werden zestig kinderen twee jaar lang gevolgd, waarvan de helft een half jaar borstvoeding had gekregen. Bij deze kinderen werd vier keer keer de bacteriesamenstelling van de keelholte geanalyseerd. Daarnaast werd bijgehouden hoe vaak de kinderen last hadden van verkoudheid en oorontsteking. Uit de analyse kwam naar voren dat het uitmaakt welke bacteriën in de keelholte voorkomen. De onderzoekers konden zeven bacterieprofielen onderscheiden, elk met een bepaalde mix van bacteriesoorten. Twee van deze zeven profielen bleken te ‘beschermen’ tegen luchtweginfecties. Kinderen die borstvoeding hadden gekregen hadden 2,5 keer vaker een bacterieprofiel dat beschermde tegen luchtweginfecties.

Onderzoeker Debby Bogaert: 'Zo’n goede mix van bacteriën lijkt de ziekmakende bacteriën in toom te houden.' Het moet nog onderzocht worden of de bacteriën binnen de ‘beschermende’ profielen direct verantwoordelijk zijn voor bescherming tegen luchtweginfecties en hoe dit precies in zijn werk gaat.

© Nationale Zorggids