Normal_volgnummerautomaat_nummertje_trekken

In Utrecht is de wachttijd voor ouders van pasgeboren kinderen die gespecialiseerde hulp nodig hebben een half jaar. De afdeling Infant Mental Health (IMH) van Altrecht kampt met een lange wachtlijst omdat er te weinig geld is om iedereen te kunnen helpen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Psycholoog Anne Geuze is hoofd van de afdeling IMH en vindt de situatie zorgelijk. 'We zitten vol en we hebben te weinig mogelijkheden om meer behandelingen te doen. Ik zeg tegen mensen die zich melden dat het onverantwoord is om op deze lijst te gaan staan.' Door de lange wachtlijst kunnen bijvoorbeeld moeders die depressief zijn en een baby hebben, lang zonder hulp komen te zitten. Ook voor ouders met bijvoorbeeld huilbaby's of kinderen die niet willen eten is het zorgelijk als hulp niet direct beschikbaar is.

Universitair docent Cristina Colonnesi, gespecialiseerd in problemen bij jonge kinderen, zegt dat het juist bij jonge kinderen zaak is om snel te starten met hulp. 'Zo'n wachtlijst is een groot probleem. Als een moeder maanden moet wachten, wordt het alleen maar erger. Voor de moeder, maar zeker voor het kind. Het kan best dat het na vier, vijf maanden niet meer mogelijk is om de schade te herstellen.'

© Nationale Zorggids