Normal_baby_couveuse

Te vroeg geboren couveusebaby's in het Moeder en Kind Centrum van Ikazia Ziekenhuis liggen sinds kort in een speciaal nestje. Met vier bandjes, een rol met zachte korreltjes en fijn textiel is een ondersteunend nest gemaakt waarmee de omstandigheden in de baarmoeder zo goed mogelijk worden nagebootst. Dat meldt het Rotterdamse ziekenhuis Ikazia.

Het Ikazia Ziekenhuis is één van de eersten die de speciaal voor vroeggeboren baby's ontwikkelde nesten gebruikt. De baby's liggen comfortabel ondersteund in elke houding en voelen een begrenzing om zich heen die lijkt op een baarmoeder. Een bijbehorend geurdoekje zorgt ervoor dat de baby de geur van zijn moeder altijd kan ruiken. Een ander voordeel van het nest is dat het bijdraagt aan het krijgen van een mooi rond hoofdje. Met een speciaal kussentje kan het hoofd van de baby goed gelegd worden. Voor een ronde schedel is het belangrijk dat het kindje ter afwisseling soms op de rug ligt met het hoofd recht naar boven; een positie waarin een veel te vroeg geboren baby nog niet zelf kan blijven liggen.

Verpleegkundige Evelien de Jong van het Moeder en Kind Centrum: 'Wij willen graag voorop lopen als het gaat om ontwikkelingsgerichte en gezinsgerichte zorg. Door de couveusebaby´s bij ons voortaan in dit nestje te verplegen, denken we de best mogelijke omgeving voor ze te creëren in de couveuse.'

© Nationale Zorggids