Normal_zwanger_zwangerschap_1

Kinderen van moeders die last hadden van zwangerschapsdiabetes lopen het risico later zelf een vorm van diabetes te ontwikkelen. Dat blijkt uit een recent onderzoek waarvan de resultaten in Diabetologia zijn gepubliceerd, zo meldt Gezondheidsplein.

Hoewel zwangerschapsdiabetes een tijdelijke aandoening is die na de zwangerschap overgaat, kunnen kinderen later te maken krijgen met de gevolgen van zwangerschapssuiker. Uit het onderzoek komt naar voren dat van de kinderen met moeders die zwangerschapsdiabetes kregen,  31 procent later zelf te maken krijgt met prediabetes of diabetes mellitus (type 2). Bij kinderen van moeders zonder zwangerschapssuiker ligt dat percentage op negen procent.

De onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen van moeders met zwangerschapssuiker minder insuline aanmaken en ook minder gevoelig zijn voor insuline, waardoor ze een hogere kans hebben om diabetes te ontwikkelen. Het advies is dan ook om kinderen van vrouwen met zwangerschapsdiabetes na de geboorte goed in de gaten te houden, zodat de eerste tekenen van (een voorstadium van) diabetes vroegtijdig opgemerkt worden.

© Nationale Zorggids