Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

Het aantal mensen met griepachtige klachten is in de afgelopen weken zodanig toegenomen dat er kan worden gesproken van een milde griepepidemie. In de afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor 52. De huisartsen zien vooral jonge kinderen tot 4 jaar met griep. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het NIVEL spreekt van een epidemie als de peilstations van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In achttien procent van de afgenomen neus- en keelmonsters is in het laboratorium griepvirus gevonden, vooral A(H3N2). Een deel van deze virusstam wijkt iets af van het vaccin. Daardoor zijn mensen die dit jaar de griepprik hebben gekregen mogelijk minder goed beschermd tegen deze variant.

In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn maar ook griep. Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Een enkele keer kan griep zelfs leiden tot een longontsteking. NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: 'Het gaat tot nu toe om een milde epidemie. De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of je last krijgt van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.'

© Nationale Zorggids