Normal_zwanger_buik

De hersenen van een baby ontwikkelen zich vooral dankzij het heup- en billenvet van de moeder. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh. De babyhersenen vormen zich voornamelijk uit dit vet in de periode waarin de moeder borstvoeding geeft. Dit meldt de Telegraaf. 

Om een zenuwstelsel te maken is veel vet nodig, zo legt onderzoeker Will Lassek uit. De heupen en billen van moeders functioneren als het ware als een opslagplaats. Dit is niet alleen omdat op deze lichaamsdelen relatief veel vet opgeslagen is, maar ook omdat deze vetcellen rijk zijn aan docosahexaeenzuur (DHA). “Dit is een belangrijke bouwsteen voor het menselijke brein,” aldus Lassek. 
 
Om zich te ontwikkelen hebben de hersenen veel DHA nodig. Het menselijk vet bevat echter minder dan 1 procent DHA, daarom moet er dus voldoende vet op voorraad zijn. “Het lijkt erop dat vrouwen zo zijn gegroeid dat ze die vetten vasthouden tot de baby er is,” vertelt Lassek. Vrouwen hebben namelijk vrij veel vet op hun botten. “Zoogdieren hebben gemiddeld 5 tot 10 procent vet, vrouwen hebben gemiddeld 30 procent. Zo is er voldoende DHA aanwezig waardoor de hersenen van hun kleintje zich kunnen ontwikkelen.”
 
DHA is niet alleen voor de ontwikkeling van hersenen belangrijk; het is ook één van de belangrijkste vetzuren voor het netvlies. Daarnaast wordt een tekort aan DHA geassocieerd met ADHD, de ziekte van Alzheimer en depressie. 
 
© Nationale Zorggids