Logo_baby_mooi

Culturele verschillen tussen mensen blijken al heel vroeg zichtbaar. Amerikaanse onderzoekers van de Washington State University hebben ontdekt dat Nederlandse baby's meer lachen dan baby's met Amerikaanse ouders. Dat meldt Gezondheidsnet.

De onderzoekers stelden aan ouders van 114 Amerikaanse en 184 Nederlandse baby’s vragen over het temperament en gedrag van hun kind op een leeftijd van zes maanden. Dat deden de ouders van 92 Amerikaanse en 172 Nederlandse kinderen nogmaals toen hun kroost één jaar oud was. Uit het gedrag van de baby's komen culturele verschillen naar voren tussen Nederlandse en Amerikaanse ouders. Zo blijken de Nederlandse baby's rustiger, vaker te lachen en makkelijker te troosten. De baby's van Amerikaanse ouders hebben meer temperament en zijn actiever, maar ook angstiger.

De onderzoekers denken dat de verschillen tussen de baby's te maken hebben met de opvattingen van ouders over de opvoeding. In de Verenigde Staten zouden ouders meer nadruk leggen op het cognitief stimuleren van hun kind, terwijl Nederlandse ouders het belang van regelmaat en rust benadrukken. Amerikaanse baby's worden op vroegere leeftijd vertrouwd gemaakt met nieuwe ervaringen (en meer speelgoed) om ze zelfstandig te maken, terwijl Nederlandse ouders kiezen voor minder intensieve activiteiten en meer waarde hechten aan vaste slaaptijden.

© Nationale Zorggids