Normal_baby_kraamzorg_3453452

De cursus Shantala Babymassage Individueel vermindert het risico op een onveilige gehechtheidsrelatie tussen moeder en baby. De cursus versterkt de hechting tussen moeders en hun baby, door de sensitiviteit van de moeder tijdens de verzorging van de baby te vergroten. De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut heeft de cursus als goed onderbouwd erkend. Dit melden het Nederlands Jeugdinstituut en Vakblad Vroeg. 

De Shantala Babymassage Individueel is een interventie die zich richt op moeders met een baby van zes weken tot negen maanden oud waarvan de moeders een risico hebben op laag sensitief opvoedgedrag. Moeders die stress ervaren bij de opvoeding, die moeite hebben met het ouderschap en de verzorging van hun baby en moeders bij wie weinig interactie met het kind wordt gesignaleerd zijn de doelgroep van de interventie. Om een veilige gehechtheidsrelatie te bevorderen combineert de interventie babymassage met opvoedingsvoorlichting voor de moeders. De cursus bestaat uit drie huisbezoeken van anderhalf uur van een docent, die elke week plaatsvinden. 
 
85 zogenoemde multiprobleemgezinnen hebben de cursus inmiddels gevolgd. De moeders en de docenten zijn positief over de effecten. De baby's worden rustiger van het masseren en huilen minder. Daarnaast verbetert het contact tussen moeder en baby. Een interventie wordt erkend als goed onderbouwd wanneer het aannemelijk is dat de interventie de gestelde doelen kan bereiken. 
 
© Nationale Zorggids