Normal_prince_harry_and_kate_middleton_at_the_garter_procession_2008_retouch

Veel cosmetica bevatten stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn voor een baby. Wetenschappelijk bewijs is er niet veel, maar desondanks krijgen vrouwen het advies om op te letten met gebruik van cosmetische producten tijdens de zwangerschap. 'De huid is eigenlijk een tweede mond,' aldus verloskundige Beatrijs Smulders. Dit meldt RTL Nieuws. 

Kate Middleton verft haar haar niet meer. De hertogin heeft besloten dat ze liever haar grijze haren aan de wereld laat zien dan haar nog ongeboren baby bloot te stellen aan de schadelijke stoffen die in haarverf zitten. Verloskundige Beatrijs Smulders vindt dat Middleton een goed voorbeeld geeft. Zij adviseert vrouwen ook om cosmetische producten tijdens de zwangerschap te vermijden. Zwangere vrouwen letten al op met wat ze eten, maar er is minder bekend over de mogelijk schadelijke invloeden van cosmetische middelen. Alles wat op het lichaam gesmeerd en gespoten wordt, kan schadelijk zijn. "De huid neemt alles op. Dat komt in het bloed. Dat bloed gaat door de placenta en zo komt het bij je baby." 
 
Vrouwen, zo waarschuwt de verloskundige, moeten zich realiseren dat middelen als gezichtscrème, haarlak, nagellak en haarverf effecten kunnen hebben op hun ongeboren kind. Het gaat hem om de oplosmiddelen, kleurstoffen, bleekmiddelen en lood die in deze producten zitten. Lood zit bijvoorbeeld in haarverf. Smulders: "Het is bewezen dat lood slecht is voor het zenuwstelsel van volwassenen, laat staan voor kleintjes die zich nog moeten ontwikkelen in de baarmoeder." Desondanks betekent dit nog niet dat vrouwen die zwanger zijn allemaal hun grijze haren aan de wereld hoeven te laten zien, aldus Smulders. Er is namelijk een alternatief. "Gebruik natuurlijke producten. Heb je uitgroei: gebruik henna. Er zijn ook gezonde crèmes waar verder niks chemisch in zit. Smeer die op je huid."
 
© Nationale Zorggids