Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Borstvoeding heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en het vermindert de vatbaarheid voor allergieën en astma. Dat blijkt uit onderzoek van het Henry Ford’s Department of Public Health Sciences, meldt Gezondheidsnet.

Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien waarom blootstelling aan allerlei micro-organismen goed is voor de ontwikkeling het immuunsysteem van het kind. De hygiënehypothese wordt hiermee bevestigd. Die hypothese stelt dat dat kinderen allergieën ontwikkelen omdat de omgeving te schoon is. Komt het kind niet in aanraking met bacteriën, dan functioneert het immuunsysteem niet naar behoren. “Al jaren denken we dat een steriele omgeving niet goed is voor baby’s”, zegt hoofdonderzoeker Christine Cole Johnson. “Als je blootstelling aan micro-organismen in de eerste maanden na de geboorte minimaliseert, dan zal het afweersysteem zich niet optimaal ontwikkelen.”

Johnson en haar collega’s onderzochten in zes verschillende studies of borstvoeding invloed hadden op de micro-organismen op en in het lichaam van de baby. De baby’s die borstvoeding kregen, werden vergeleken met de baby’s die flessenvoeding kregen. De samenstelling van de micro-organismen bleek heel anders te zijn bij baby’s die borstvoeding kregen. Borstvoeding verkleinde daarnaast de kans op huisdierenallergie.

© Nationale Zorggids