Normal_apps

Voor zwangere vrouwen uit de omgeving Nijmegen is het mogelijk om thuis te meten of ze lijden aan zwangerschapsdiabetes en -hypertensie. Het gaat om een proef van drie organisaties op het gebied van zwangerschap, diagnostiek en innovatie. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 

De proef bestaat uit een app die de gebruiker op bepaalde momenten opdracht geeft om bijvoorbeeld de bloeddruk te meten. Het systeem is gekoppeld aan de persoonlijke gegevens in het huisartseninformatiesysteem, waardoor het mogelijk is om afwijkende meetwaarden op te merken. “Dan wordt er direct een videoverbinding gelegd met de verloskundige”, zegt Daan Dohmen van Focus Cura, één van de betrokken organisaties bij de proef.

Dohmen kondigde de proef aan tijdens het Health Valley Event in Nijmegen. De pilot werd onder andere al uitgevoerd bij zijn vrouw. “Toen mijn vrouw zwanger was, had ze zelf een verhoogde bloeddruk. Ze maakte zich daar grote zorgen over. Ze had wel testen ondergaan, maar dat waren altijd momentopnames. Met dit nieuwe systeem krijg je een veel gelijkmatiger beeld.”

De proef werkt op basis van de ThuisMeetApp. Deze app wordt momenteel gebruikt bij mensen die al ziek zijn. Bij hen worden bijvoorbeeld het hartritme en de bloeddruk gemeten. 

© Nationale Zorggids