Normal_normal_echo_foetus

Dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, is nu daadwerkelijk te zien op 4D-echobeelden. Onderzoekster Nadja Reissland bestudeerde de beelden en zag verschillen in beweging van foetussen van rokende en niet-rokende moeders. Dit meldt RTL Nieuws.

Professor Nadja Reissland van de universiteit van Durham bestudeerde 4D-echobeelden van ongeboren kindjes van twintig moeders. Zij bekeek de echo's op verschillende momenten tijdens de zwangerschap, en wel na 24, 28, 32 en 36 weken. Vier van de twintig moeders die deelnamen aan het onderzoek, rookten gemiddeld veertien sigaretten per dag tijdens de zwangerschap. De overige moeders rookten niet. Reissland keek naar de mondbewegingen van de foetus en hoe vaak het kindje het gezicht aanraakte. Normaal nemen deze bewegingen van de foetus af gedurende de zwangerschap, omdat de baby meer controle krijgt over het lichaam. De onderzoekster ontdekte echter dat de foetussen van rokende moeders veel meer bewogen dan die van niet-rokende moeders. Zij bewogen hun mond vaker en grepen vaker naar hun gezicht.

Reissland benadrukt dat het onderzoek nog in een pilotfase zit en verder moet worden uitgebreid om de resultaten te bevestigen. Zij wil de beelden gebruiken voor educatieve video’s met de bedoeling om rokende moeders over te halen te stoppen met roken.

© Nationale Zorggids