Normal_embryo_at_12_weeks_zwangerschap_geboorte_wiki_-c_

Tijdens de zwangerschap overlijden wereldwijd meer meisjes dan jongens in de baarmoeder. Het gevolg hiervan is dat er meer jongens dan meisjes worden geboren, terwijl bij de bevruchting de verhouding nog gelijk is. Dit blijkt uit een grote overzichtsstudie van Amerikaanse wetenschappers van het Fresh Pond instituut in Cambridge. Dat meldt De Volkskrant. 

Volgens het onderzoek sterven in de eerste en laatste fase van de zwangerschap meer jongetjes, maar het totale aantal meisjes dat overlijdt tijdens de zwangerschap is uiteindelijk groter. Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de onderzoekers 140.000 ivf-embryo’s en meer dan 800.000 gegevens van vlokkentests, vruchtwaterpuncties, abortussen en geboorten. Volgens Sjoerd Repping van het Centrum voor Voorplantingsgeneeskunde is dit de eerste keer dat het hele traject van bevruchting tot geboorte op deze schaal in beeld is gebracht.

Het blijft voorlopig gissen naar een verklaring voor het verschil in overlijden tussen jongens en meisjes in de baarmoeder. De onderzoekers geven ook geen verklaring voor het verschil. “Er is weinig over bekend”, zegt Repping. “Jongens en meisjes verschillen wel duidelijk in groei en het zou kunnen dat vrouwelijke embryo’s gevoeliger zijn voor veranderingen in de omgeving, maar dat zijn allemaal hypothesen.”

© Nationale Zorggids