Normal_antidepressiva

Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, maken zich onnodig zorgen over de mogelijke schadelijke gevolgen voor hun kind. Om onverantwoorde situaties te voorkomen, moeten onderzoekers, overheden, artsen en apothekers meer aandacht besteden aan het uitleggen van wetenschappelijke onderzoeken over antidepressiva. Dit stelt de 69-jarige onderzoekster Adrienne Einarson, die op 8 april 2015 promoveerde op dit onderwerp, meldt GGZ Nieuws.

Einarson interviewde 96 zwangere vrouwen die antidepressiva gebruiken en daaruit blijkt dat veel vrouwen zich zorgen maken door negatieve informatie van behandelaars, de media en familie en vrienden. Dit lijkt logisch, omdat negatieve verhalen vaker de media halen dan onderzoeken waarin geen schadelijk effect wordt aangetoond. Einarson, een expert op het gebied van zwangerschap in combinatie met geneesmiddelengebruik, toont in haar onderzoek aan dat het gebruik van antidepressiva slechts in sommige gevallen licht verhoogde risico's voor het kind met zich meebrengt.

De onderzoekster concludeert dat er meer aandacht moet zijn voor het vertalen van onderzoeksresultaten naar zwangere vrouwen. “De klinische betekenis van onderzoeksresultaten moeten ondubbelzinnig zijn zodat ze niet leiden tot ongewenste neveneffecten, zoals het onbedoeld stoppen van noodzakelijke therapie”, zegt Einarson. 

© Nationale Zorggids