Normal_zwanger6

Bij elke vrouw is minstens één factor aanwezig die een risico vormt voor de zwangerschap, zoals hogere leeftijd, mindere gezondheid of niet ideale werkomstandigheden. Dit blijkt uit de gegevens die het Erasmus MC vanaf 2006 verzameld heeft via de website ZwangerWijzer. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).  

Onderzoekers van het Erasmus MC heeft de gegevens van ruim zestigduizend vrouwen geanalyseerd. Deze vrouwen vulden de vragenlijst op de website ZwangerWijzer in. Bijna elke vrouw, zo blijkt, heeft minstens één risicofactor voor een zwangerschap in haar leefstijl, gezondheid, familie of werkomstandigheden. Risicofactoren lopen daarbij uiteen van het werken met schadelijke stoffen tot het voorkomen van een erfelijke ziekte in de familie tot het slikken van onvoldoende foliumzuur. Uit de gegevens blijkt wel dat bepaalde risico's vaker voorkomen onder bepaalde groepen vrouwen. Daarbij kunnen risico's beter voorspeld worden door bijvoorbeeld te kijken naar de leeftijd, etniciteit of woonomgeving van de zwangere. De gegevens bieden dus aanknopingspunten voor huisartsen en verloskundigen voor het verzorgen van meer zorg op maat tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. 
 
De vragenlijst op ZwangerWijzer, die in 2004 ontwikkeld is door het Erfocentrum van het Erasmus MC, is een wetenschappelijk gevalideerd instrument die de risico's van een zwangerschap bepaalt. Volgens de KNOV wordt de lijst veel gebruikt door verloskundigen als hulpmiddel bij consulten. Door het invullen van de vragenlijst krijgt de vrouwen inzicht in factoren die van invloed kunnen zijn op haar vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van de baby. 
 
© Nationale Zorggids