Logo_raad1

De Gezondheidsraad heeft aangegeven open te staan voor bezoek uit ontwikkelingslanden, om de vaccinatiezorg in die landen te verbeteren. De ontwikkelingslanden zijn net met een vaccinatiecommissie begonnen. Dat meldt de Gezondheidsraad. 

De raad sprak met medewerkers van het NITAG Resource Center uit Parijs over manieren om wetenschappelijk informatie over vaccinaties te delen en de advisering door nationale vaccinatiecommissies op een hoger plan te brengen, zodat vaccinatiezorg over de hele wereld verbetert. Daarnaast is er gesproken hoe binnen Europa vaccinatiecommissies zouden kunnen samenwerken.

Vaccinaties moeten besmettelijke ziekten verminderen of zelfs uitroeien. In het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) worden alle Nederlandse kinderen ingeënt tegen een aantal ziekten. Deze inentingen zijn niet verplicht.

De meeste ouders (meer dan 95 procent) laten hun kinderen vaccineren. Kinderen krijgen de prikken tussen hun eerste en vierde levensjaar. Als ze negen zijn, worden twee inentingen herhaald (DTP en BMR). Meisjes krijgen daarnaast nog een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker als ze twaalf zijn.

© Nationale Zorggids