Normal_baby_food_thumb

Baby's luisteren liever naar de klanken van hun leeftijdsgenoten dan naar gepraat van volwassenen. Dat blijkt uit een studie van Canadese onderzoekers, meldt NU.nl.

De onderzoekers lieten de baby's tussen vier en zes maanden oud luisteren naar klanken van baby's en gepraat van volwassenen. De geluiden werden nagebootst op een computer. De baby's beginnen vaak te lachen en bewegen hun lippen alsof ze zelf willen praten als ze geluiden van hun leeftijdsgenoten horen. De gezichten van de baby's bleven neutraal als ze volwassen klanken hoorden.

"We hadden de volledige controle over de geluiden. Daardoor weten we zeker dat de voorkeur van de baby is gebaseerd op unieke eigenschappen van babygebabbel en niet op bijvoorbeeld de toonhoogte of het volume van een specifieke stem", zegt hoofdonderzoekster Linda Polka.

De meeste ouders voelen intuïtief al aan dat baby's graag luisteren naar babygeluiden. "Vaak gebruiken we een hoog, kinderachtig stemmetje om tegen onze baby's te praten. In zekere zin imiteren we dan babygebabbel." 

© Nationale Zorggids