Normal_buik_zwanger__still_

Er moet een verbod komen voor Westerse stellen om hun kinderwens te realiseren met een betaalde draagmoeder in het buitenland. Vooral Westerse stellen met vruchtbaarheidsproblemen misbruiken vrouwen in Aziatische landen, die het geld niet kunnen weigeren. Dat vindt juriste Alida van der Veen, zo meldt Trouw. 

Vaak met behulp van commerciële bureaus slagen de stellen erin om vrouwen in landen als India, Thailand en Nepal over te halen om zich met een embryo te laten bevruchten. Homoseksuele koppels gebruiken de eicel van een Westerse vrouw om verschil in huidskleur te voorkomen en om zeker te zijn van genetisch materiaal.

“Het is een zware schending van de menselijke integriteit van de geëxploiteerde vrouwen, vergelijkbaar met orgaanhandel, prostitutie of verkrachting”, zegt Van der Veen. “Er is dringend onderzoek nodig om vast te stellen hoe wijdverbreid dit 'inhuren van baarmoeders' plaatsvindt vanuit Nederland en de Europese Unie.”

“Deze mensonterende praktijk moet in de Nederlandse wetgeving en in EU-verband direct strafbaar worden gesteld. Verbied het ronselen van draagmoeders in ruil voor financiële steun en stel zowel de commerciële bemiddelaar, de betrokken medici als de wensouders strafbaar. De wensouders zijn even schuldig, want als opdrachtgevers zijn ze 'functioneel dader'. Onder toepassing van het actieve persoonlijkheidsbeginsel kunnen Nederlanders, die in het buitenland dit misdrijf voor zich laten plegen, dan in ons land worden vervolgd en berecht”, aldus Van der Veen. 

© Nationale Zorggids