Normal_isala

Het ziekenhuis Isala in Zwolle moet mogelijk toch voor het Medisch Tuchtcollege verschijnen. In april 2013 overleed tijdens de bevalling in het ziekenhuis namelijk een baby na 25 weken zwangerschap. De arts trok destijds aan de benen van de baby om het geboren te laten worden, maar het hoofdje bleef vervolgens achter in de baarmoeder. De ouders verwijten de arts in kwestie medische nalatigheid. Letselschadespecialist Yme Drost bereidt nu een tuchtzaak voor. Dat meldt de NOS.

Volgens het Isala ziekenhuis, dat onderzoek uitvoerde naar de gebeurtenissen, heeft de arts geen fouten gemaakt. Isala wil benadrukken dat het onderzoek is gedaan door een externe deskundige. Er was sprake van een 'noodlottige en zeldzame complicatie', aldus de deskundige. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dit oordeel geaccepteerd.

De ouders van het kindje lieten door het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland sectie verrichten op het lichaam. Daaruit werd geconcludeerd dat de onthoofding het gevolg was van het trekken aan de benen van de baby en dat de baby bij het begin van de bevalling levensvatbaar was.

De afgelopen jaren is de leeftijdsgrens waarop artsen vroeggeboren kindjes behandelen steeds verlaagd. Sinds 2011 ligt de grens op 24 weken, maar het ziet ernaar uit dat in Nederland de grens naar 23 weken wordt bijgesteld. In andere Europese landen ligt de grens al op 23 weken. Echter, een groot aantal van de vroeggeboren kindjes zal alsnog overlijden of loopt grote schade op. Duurt een zwangerschap 25 weken, dan is de overlevingskans twintig procent groter dan bij zwangerschappen die 24 weken duren, blijkt uit onderzoek van een landelijke groep neonatologen.

Isala vindt het een verdrietige en tragische gebeurtenis, maar vindt ook dat haar specialisten en medewerkers onterecht in een kwaad daglicht worden gesteld. Een eventuele tuchtprocedure zou hier helderheid in kunnen geven. 

© Nationale Zorggids