Normal_kraamzorg_beschuit_met_muisjes_roze_geboorte
Het creëren van een plaats waar professionals uit de zorgpraktijk, onderzoek en beleid samenwerken: dat is het idee achter de nieuwe Academische Werkplaats ‘Kraamzorg in Geboortezorg’ (AWKG). De werkplaats is gestart. Dit meldt Vakblad Vroeg.
 
Nederlandse kraamorganisaties en het Geboortecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de handen ineen geslagen en hebben het AWKG opgestart. Het uiteindelijke doel is om de kraamzorg in de geboorteketen naar een hoger niveau te tillen. Dit moet onder meer gebeuren door onderzoek uit te voeren naar ziektes en complicaties in het kraambed. Het in kaart brengen van de voorspelbaarheid van deze ziektes en complicaties en de rol van kraamzorg is ook een onderzoekslijn van het AWKG. De organisatie moet daarnaast meer duidelijkheid bieden over de kwaliteit en doelmatigheid in de kraamzorg. 
 
De werkplaats zet ook in op samenwerking. Door het uitwisselen van kennis tussen zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers moet de zorg voor moeder en kind verbeterd worden. Gemeenschappelijke projecten en het bij elkaar in de keuken kijken moet er voor zorgen dat kraamzorg en de academie goed contact krijgen en moet er toe leiden dat de kraamzorg meer 'evidence-based' gaat werken. Omgekeerd moet dit contact er ook toe leiden dat vragen uit de praktijk wetenschappelijk en proefondervindelijk worden onderzocht. 
 
 De stichting AWKG wordt gevestigd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. 
 
© Nationale Zorggids