Normal_roken_sigaret

Wanneer peuters blootgesteld worden aan de sigarettenrook van hun ouders, schijnt dit evenveel invloed te hebben op de gezondheid van het kind als wanneer er gerookt wordt tijdens de zwangerschap. Dit concludeert onderzoeker van Linda Pagani van de universiteit van Montreal, meldt Vakblad Vroeg. 

Wanneer kinderen tijdens de peuterjaren blootgesteld worden aan sigarettenrook, hebben zij op tienjarige leeftijd een grotere kans op overgewicht. Volgens onderzoeker Pagani hebben de kinderen niet alleen een grotere buikomvang op tienjarige leeftijd, maar hun BMI-score ligt ook boven het gemiddelde. De cijfers zouden te vergelijken zijn met die van kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap rookte. 
 
De studie nam ook in ogenschouw dat rokende ouders er een ongezonde levensstijl op nahouden. De studie bekeek hoe dit indirect invloed kan hebben op de gezondheid van hun kinderen. Veertig procent van de kinderen in de wereld hebben rokende ouders. Zij worden thuis blootgesteld aan sigarettenrook. 
 
© Nationale Zorggids