Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

Er komt een onderzoek naar de effecten van de afbouw van antidepressiva tijdens de zwangerschap. De vraag is of de afbouw veilig is voor moeder en kind. Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het afbouwen van antidepressiva tijdens de zwangerschap is controversieel. Enerzijds kan het slikken van medicatie ongunstig uitpakken voor het ongeboren kind, anderzijds kan het stoppen met de medicatie ervoor zorgen dat de psychische klachten bij de moeder terugkeren, waardoor het kind en de moeder schade oplopen. De vraag is welke optie uiteindelijk beter is voor moeder en kind.

De onderzoekers verwachten dat een terugvalpreventietraining in combinatie met het afbouwen van antidepressiva minstens zo veilig is als het doorgaan met antidepressiva tijdens de zwangerschap. Resultaten van de studie worden teruggekoppeld aan gynaecologen, verloskundigen, psychiaters, huisartsen, psychologen en andere betrokken professionals.

In Nederland gebruiken ongeveer 4000 zwangere vrouwen per jaar antidepressiva tijdens de zwangerschap.

© Nationale Zorggids