Normal_baby_voetje

Wanneer een moeder tijdens de zwangerschap ouder is, heeft zij een grotere kans op het krijgen van een kind met autisme. Hetzelfde geldt voor oudere vaders. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat ook tienermoeders een grotere kans hebben op het krijgen van een kind met autisme. Dit meldt GGZ Nieuws. 

Zowel de leeftijd van de moeder als de vader beïnvloedt de kans dat een kind autisme heeft. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt dat niet alleen een hoge leeftijd de kans vergroot; ook wanneer de moeder tijdens haar tienerjaren zwanger is, wordt de kans groter dat het kindje autistisch is. De onderzoekers concluderen dit na analyse van de gegevens van ruim 5,5 miljoen kinderen, waaronder meer dan 30.000 met autisme. De kinderen kwamen uit Denemarken, Israël, Australië, Zweden en Noorwegen. De kinderen zijn geboren tussen 1985 en 2004 en werden tot in 2009 gevolgd. 
 
Wanneer de vader ouder dan 50 is bij verwekking van het kind, is het risico op een kind met autisme 66 procent hoger. Voor vaders die tussen de 40 en 49 jaar oud zijn is dit risico 28 procent hoger. Wanneer de moeder tussen haar 40ste en 49ste levensjaar zwanger is, is er 15 procent meer risico op een autistisch kind dan wanneer een moeder tussen de 20 en 29 is. Wanneer de kans op een kind met autisme van een tienermoeder vergeleken wordt met die van een moeder van tussen de 20 en 29, dan is er een verhoogd risico van 18 procent, zo ontdekten de onderzoekers. Het is niet duidelijk hoe de leeftijd van de moeder van invloed is op het krijgen van autisme. Oudere vaders hebben een groter risico omdat er meer mutaties in de sperma plaatsvinden. 
 
Het risico wordt daarnaast versterkt wanneer zowel de moeder als de vader ouder is. Daarnaast leidt een groter leeftijdsverschil tussen de ouders ook tot een vergroot risico op een kind met autisme. Het risico op een kind met autisme is het grootst wanneer de vader tussen de 35 en 44 jaar oud is, terwijl de moeder minstens 10 jaar jonger is. Het laagste risico werd gevonden bij moeders tussen de 30 en 39 jaar, met een partner van ten minste 10 jaar jonger. 
 
© Nationale Zorggids