Logo_logo-gr
Werknemers die tijdens hun werk met cytarabine in aanraking komen, kunnen daar nadelige effecten van ondervinden. Of het hun vruchtbaarheid schaadt, is met de huidige kennis niet te zeggen. Wel is duidelijk dat zwangere vrouwen door beroepsmatige blootstelling aan deze stof het risico lopen dat hun ongeboren kind schade oploopt. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat gisteren is aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 
Op verzoek van de minister van SZW ging de Gezondheidsraad na of beroepsmatige blootstelling aan cytarabine kwaad kan voor de voorplanting. Mensen die werkzaam zijn in de farmaceutische industrie, in apotheken of in ziekenhuizen kunnen tijdens hun werk namelijk in aanraking komen met cytarabine. Onduidelijk is of cytarabine de vruchtbaarheid kan schaden. Vast staat dat de stof nadelige effecten kan hebben op het nageslacht. Ze moet daarom volgens de raad worden geclassificeerd in categorie 1B (als een stof waarvan verondersteld wordt dat die het ongeboren kind kan schaden). 

De bevindingen zijn geformuleerd in door de EU vastgestelde terminologie, en dienen als uitgangspunt voor de wettelijke classificatie als reproductietoxische stof. 

© Nationale Zorggids