Normal_normal_prematur_in_cpap_prematuur_bevalling_baby_wiki_-c_

Na 23 weken zwangerschap werd Trevor al geboren. Normaal gesproken overlijdt een kindje die zo vroeg geboren wordt of er treden ernstige complicaties op, maar een jaar na zijn geboorte leeft Trevor nog en hij is gezond. Dat meldt RTL Nieuws.

Trevor is een jongetje uit de Verenigde Staten. Na 23 weken voelde de moeder dat er iets mis was en kwam het kindje ter wereld. 345 dagen later mag Trevor eindelijk naar huis. Hij is gezond en dat is een wonder.  "Het is zo fijn om te zien dat het goed met hem gaat. Dat is de grootste beloning die je kan krijgen. Er waren dagen dat we na onze dienst naar huis gingen en niet wisten of hij er morgen nog zou zijn”, zegt een arts van het ziekenhuis. 

In Nederland ligt de grens waarop abortus gepleegd mag worden op de 24e week van de zwangerschap. De afgelopen jaren is de leeftijdsgrens waarop artsen vroeggeboren kindjes behandelen steeds verlaagd. Sinds 2011 ligt de grens op 24 weken, maar het ziet ernaar uit dat in Nederland de grens naar 23 weken wordt bijgesteld. In andere Europese landen ligt de grens al op 23 weken. Echter, een groot aantal van de vroeggeboren kindjes zal alsnog overlijden of loopt grote schade op. Duurt een zwangerschap 25 weken, dan is de overlevingskans twintig procent groter dan bij zwangerschappen die 24 weken duren, blijkt uit onderzoek van een landelijke groep neonatologen.

Kinderen die te vroeg geboren worden zijn kwetsbaar. Bij ongeveer 10 procent van de zeer vroeg geboren kindjes (zwangerschapsduur korter dan 28 weken) komt de ziekte NEC voor. Dit is een ernstige ontsteking van de darm als gevolg van onrijpheid door vroeggeboorte, waaraan tot 30 procent van de patiëntjes overlijdt. Maar ook de kinderen die het overleven, ondervinden vaak levenslang ernstige gevolgen als ontwikkelingsstoornissen en afhankelijkheid van voeding via de bloedbaan. 

© Nationale Zorggids