Normal_kraamzorg_beschuit_met_muisjes_roze_geboorte
De geboorte van de eerste Nederlandse baby na eiceldonatie via een eicelbank is een feit. Een Nederlandse vrouw werd bevrucht na eiceldonatie via de eicelbank in het Medisch Centrum Kinderwens (MCK). Moeder en dochter maken het goed. Dit meldt het MCK. 
Eiceldonatie was tot voor kort niet toegestaan in Nederland. Vrouwen die een eicel nodig hadden, en geen kennis hadden die als donor wilde optreden, moesten uitwijken naar het buitenland. In Nederland werden geen eicellen via een eicelbank uitgegeven, zoals in Spanje bijvoorbeeld wel het geval is. Een eiceldonatie was daardoor een kostbare procedure. Daarnaast waren de donoren vaak anoniem. 
 
Het MCK begon vorig jaar als eerste Nederlandse instelling met de uitgifte van eicellen via een donorbank. Er is inmiddels een aantal vrouwen zwanger, aldus het MCK. Ook het Academisch Medisch Centrum en het UMCU hebben tegenwoordig een eicelbank. Alle baby's die uit deze zwangerschappen geboren worden, kunnen erachter komen wie hun biologische ouders zijn. In Nederland is het namelijk voorboden om anoniem sperma en eicellen te doneren. 
 
Een behandeling bij het MCK kost 2400 euro voor 4 eicellen. 
 
© Nationale Zorggids