Normal_zusjes_met_piano

De oudste zus is vaak wat dikker dan de zusjes die daarna komen. De oorzaak hiervan licht in de 'onervaren' baarmoeder. Dat blijkt uit een studie onder 13.000 Zweedse zussen, meldt NU.nl.

De bloedvaten die de foetus van voedingsstoffen moet voorzien, lijkt en stukje dunner bij de eerste zwangerschap. Hierdoor wordt de oudste zus iets lichter geboren, maar zij moet dit compenseren door meer te eten. Volgens de onderzoekers is dit de verklaring waarom oudste zussen iets dikker zijn. Zij concluderen dat de oudste zus 30 procent meer kans heeft op overgewicht dan de zusjes en de kans op obesitas is rond 25-jarige leeftijd ongeveer veertig procent hoger.

"We kunnen niet iemands geboorte veranderen om te zien wat de effecten op het gewicht zouden zijn, dus het is lastig om een stevige conclusie te trekken over mogelijke oorzaken", zegt co-auteur Wayne Cutfield van de University of Auckland. Samen met collega's analyseerde hij data van het Zweedse geboorteregister.

Niet alleen de onervaren baarmoeder speelt een rol, denken de onderzoekers. "Misschien is er in huis een strijd om eten tussen de twee kinderen, mogelijk wordt er meer geld besteedt aan het eerste kind. Dat weten we nu nog niet, maar dat kan onderzocht worden", aldus onderzoeker Gary Sacks. 

© Nationale Zorggids