Normal_baby34068

Er is in 2016 ongeveer 3,5 miljoen euro beschikbaar voor zwangerschaps-, geboorte- en kraamzorg. Dit concludeert de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) na bestudering van de begrotingsstukken van het ministerie van VWS, zo meldt de KNOV. 

Er is in totaal ongeveer 3,5 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de maatregelen zwangerschap en geboorte door het ministerie, zo concludeert de verloskundige organisatie. Een deel van dit geld gaat naar subsidies. Zo worden onder meer het College Perinatale Zorg (CPZ) en de gefuseerde organisaties e Perinatale Audit Nederland (PAN) en Perinatale Registratie Nederland gesubsidieerd. In 2020 is dit bedrag afgelopen naar 2 miljoen euro, aldus de KNOV. 
 
De zorguitgaven voor verloskunde gaan de komende jaren stijgen. In 2014 werd er 216 miljoen euro uitgegeven aan verloskundige zorg, maar in 2020 zal dit gestegen zijn naar 229 miljoen euro, denkt de KNOV. Een wijziging in het financieringssystematiek zal een verandering brengen. Een structurele bijstelling van 2,8 miljoen euro zal een gevolg zijn van deze technische wijziging. 
 
Het kabinet maakt daarnaast de komende jaren meer ruimte voor jonge ouders om werk en gezin te combineren. De kinderopvangtoeslag gaat bijvoorbeeld omhoog en moet ouders helpen om in een veeleisende periode van hun leven ook te kunnen werken. Het ouderschapsverlof van vaders wordt daarnaast verlengd en er komen extra plekken in de peuteropvang. 
 
© Nationale Zorggids