Normal_4034861100_685175398b_b

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in het voorjaar van 2015 de geboortezorg die geboden wordt op COA's onder de loep genomen. Hierbij werd gekeken of de ketenrichtlijn goed toegepast werd en of de onderlinge samenwerking tussen de ketenpartners goed is. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).  

De IGZ besloot een onderzoek te starten nadat er signalen binnen waren gekomen dat de ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers niet voldoende nageleefd zou worden. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de begeleiding van zwangeren en de geboortezorg aan asielzoekers over het algemeen goed gaat, stelt de IGZ dat er toch enige risico's en knelpunten zijn. Te denken valt hierbij aan het tijdig op controle komen bij de verloskundige, kraamverzorgende of andere zorgverleners van de zwangere vrouwen. Ook hapert de informatie-uitwisseling en overdracht zowel binnen dezelfde organisatie als tussen verschillende organisaties nog weleens. De IGZ heeft daarom de ketenrichtlijn op enkele punten aangepast. 
 
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 'korte lijnen' tussen ketenpartners een belangrijke factor zijn in het leveren van goede zwangerschapsbegeleiding en geboortezorg op een COA. 
 
© Nationale Zorggids