Normal_eileider

Vrouwen die een sterilisatie met de Essure-methode hebben ondergaan, hebben tien keer meer risico op een nieuwe operatie dan vrouwen die een kijkbuisingreep kregen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in vakblad British Medical Journal, meldt de Volkskrant. 

Essure heeft als voordeel ten opzichte van de kijkbuisingreep dat er geen sneetje in de buik hoeft worden gemaakt. Bovendien is er geen narcose nodig. Via de vagina worden er veertjes in de eileider geplaatst, waardoor uiteindelijk de eileiders dichtgroeien. Toch is deze methode niet onomstreden, omdat er vrouwen zijn die last krijgen van pijn, krampen of bloedingen.

In mei van dit jaar maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend dat 21 vrouwen zich gemeld hebben omdat ze ziek zijn geworden door de sterilisatiemethode Essure. In overleg met gynaecologen is besloten om toch door te gaan. “In zeldzame gevallen treden er ernstige bijwerkingen of complicaties op”, zegt Marlies Bongers, werkzaam als gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. “Dat vertel ik vrouwen ook. Maar een veel grotere groep is juist blij met het middel en heeft nergens last van.”

De onderzoekers uit Amerika onderzochten tussen 2005 en 2013 ruim 50.000 vrouwen in de eerste jaren na hun sterilisatie. Ze concluderen dat vrouwen na een Essure-behandeling tien keer meer kans hebben op een nieuwe operatie. “Dat lijkt veel”, zegt Bongers. “Maar de onderzoekers laten nergens zien om wat voor ingrepen het gaat. De studie is dus moeilijk te interpreteren.”

© Nationale Zorggids