Normal_meds

Een zwangerschap blijkt een groot effect te kunnen hebben op de concentratie van medicijnen in het lichaam. Dit blijkt uit een onderzoek naar de concentraties van hiv-remmers in het bloed van zwangere vrouwen die deze medicijnen gebruiken. Dit meldt het Radboudumc.

Angela Colbers van het Radboudumc heeft promotieonderzoek gedaan naar de concentraties van verschillende hiv-remmers in het bloed van zwangere vrouwen die met hiv geïnfecteerd zijn. Het blijkt dat die concentraties gemiddeld 25 procent lager liggen dan bij niet-zwangere vrouwen die dezelfde medicijnen gebruiken. De hiv-remmers worden door de zwangere geslikt om te voorkomen dat het kind besmet wordt met het hiv-virus. 
 
Voor de vrouwen uit het onderzoek waren niet direct aanpassingen nodig rond hun medicijngebruik. Zij stonden onder klinisch toezicht. Maar in de praktijk kan het zijn dat medicatie onregelmatig wordt ingenomen, niet samen met het juiste voedsel of in combinatie met andere medicatie. Dan kunnen de hiv-remmers minder effectief zijn en kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind.
 
Tijdens de zwangerschap worden medicijnen vaak sneller afgebroken door het lichaam. Daarnaar is tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan. Colbers pleit daarom voor meer onderzoek naar medicijngebruik bij zwangere vrouwen.
 
© Nationale Zorggids