Logo_gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft beoordeeld dat 1,4-dioxaan beschouwd moet worden als kankerverwekkend voor de mens. De raad concludeert verder dat 2,6-xylidine aangemerkt moet worden als ‘verdacht kankerverwekkend voor de mens’. Beide stoffen kunnen mogelijk erfelijke mutaties in de geslachtscellen van mensen veroorzaken. Dit is vooral van belang voor werknemers die betrokken zijn bij de productie van diverse chemische stoffen. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

1,4-Dioxaan wordt gebruikt als oplosmiddel in de papier-, katoen- en textielindustrie, in koelvloeistof voor auto’s en als uitgangsstof voor de synthese van stoffen. Op basis van de huidige stand van wetenschap en de door de Europese Unie (EU) gehanteerde criteria om kankerverwekkende stoffen te classificeren, bevestigt de Gezondheidsraad in zijn nieuwe beoordeling dat 1,4-dioxaan ‘beschouwd moet worden als kankerverwekkend voor de mens’. De raad beveelt daarom aan om de stof in categorie 1B te classificeren. De Gezondheidsraad oordeelt verder dat 1,4-dioxaan mogelijk kanker kan veroorzaken door schade toe te brengen aan het genetisch materiaal in onder meer geslachtscellen. Dit komt overeen met een classificatie in EU-categorie 2 voor ‘mutageniteit in geslachtscellen’.

2,6-Xylidine wordt gebruikt bij de productie van bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen, antioxidantia, medicijnen en synthetische harsen. Op basis van de huidige stand van wetenschap en de door de EU gehanteerde criteria om kankerverwekkende stoffen te classificeren, heeft de Gezondheidsraad zijn eerdere oordeel bijgesteld in de zin dat 2,6-xylidine nu ‘wordt verdacht kankerverwekkend te zijn voor de mens’. De raad beveelt daarom aan om de stof in categorie 2 te classificeren. De Gezondheidsraad  oordeelt verder dat 2,6-xylidine mogelijk kanker kan veroorzaken door schade toe te brengen aan het genetisch materiaal in onder meer geslachtscellen. Dit komt overeen met een classificatie in EU-categorie 2 voor ‘mutageniteit in geslachtscellen’. 

© Nationale Zorggids