Normal_baby-20339_640

Een heel klein deel van de kinderen die na vaccinatie een (koorts)stuip krijgt, ontwikkelt epilepsie. Dit wordt niet door de vaccinatie veroorzaakt maar door een fout in het erfelijk materiaal. Dit concludeert klinisch geneticus Nienke Verbeek van het UMC Utrecht, zo meldt het ziekenhuis. 

Kinderen die daar gevoelig voor zijn, kunnen na vaccinatie een (koorts)stuip krijgen. Indien een kind vervolgens epilepsie ontwikkelt, wat bij 2,6 procent van die kinderen gebeurt, is onderzoek zinvol. Bij twee derde van deze kinderen is het namelijk mogelijk om een onderliggende oorzaak vast te stellen. Dit is te lezen in het proefschrift van Verbeek. 

Een derde van de kinderen die een (koorts)stuip krijgt na vaccinatie, heeft een SCN1A-mutatie. Deze fout in het erfelijk materiaal leidt tot het Dravetsyndroom. In Nederland werd ten tijde van de onderzoeksperiode één (koorts)stuip per ongeveer 10.000 vaccinaties gemeld. Van de kinderen die na een vaccinatie in de eerste twee levensjaren een (koorts)stuip kregen, bleek 1,2 procent het Dravetsyndroom te hebben. Dit syndroom omvat een zeldzame en moeilijk behandelbare vorm van epilepsie, waarbij in of na het tweede levensjaar een ontwikkelingsachterstand ontstaat. Veelal leidt dit tot een verstandelijke beperking. De eerste aanvallen van het Dravetsyndroom treden op wanneer het kind nog een baby is. De fout in het erfelijk materiaal is al voor de geboorte aanwezig. 

© Nationale Zorggids