Normal_open

Het aantal open ruggetjes en andere neurale buis-defecten bliven een hardnekkig probleem. In de periode 1991-2011 is het aantal foetussen met een dergelijke aandoening constant gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), meldt de Volkskrant. 

Sinds de jaren ’90 wordt vrouwen met een zwangerschapswens geadviseerd om foliumzuur te slikken. Desondanks blijft het aantal foetussen met een open ruggetje in Europa steken op ongeveer 9 op de 10.000. Deze cijfers gelden ook voor Nederland. “Terwijl bij goed gebruik van foliumzuur 5 op de 10.000 haalbaar zou moeten zijn”, denkt Hermien de Walle van de Groningse onderzoeksgroep Eurocat.

Het probleem is dat veel vrouwen pas foliumzuur gaan slikken als ze zwanger zijn, terwijl de eerste weken voor de zwagerschap cruciaal zijn om de aandoening te voorkomen. De Walle pleit voor overheidscampagnes om vrouwen voor te lichten. “Elk vijf jaar ontstaat er een nieuwe doelgroep vrouwen met een kinderwens. Die moet je allemaal bereiken en dat gebeurt nu nog onvoldoende.”

Meestal wordt een kind met een open ruggetje ontdekt bij de twintig weken echo. Veel ouders kiezen er dan voor om de zwangerschap af te breken.

© Nationale Zorggids