Normal_copyright_stockfreeimages_baby_eet_appel_aardbei_tomaat

Een baby met blinde ouders maakt minder vaak oogcontact dan een leeftijdsgenoot met ouders die wel kunnen zien. Hiermee tonen onderzoekers uit Londen aan dat kinderen sociaal gedrag vroeg afkijken van anderen. Dat meldt de Volkskrant. 

Baby's communiceren als ze nog niet kunnen brabbelen door oogcontact te maken. Psychologen vroegen zich af of dit is aangeboren of dat de ouders hen dit leren. Volgens de onderzoekers uit Groot-Brittannië is het een mix: baby's leggen de focus van nature op de ogen van iemand anders, maar dit wordt gaandeweg afgeleerd bij baby's van blinde ouders.

De wetenschappers analyseerden het kijkgedrag van veertien kinderen met blinde ouders bij een filmpje van een vrouw. Deze kinderen hadden minder aandacht voor de ogen van de vrouw dan de groep baby's met ziende ouders. De tweede meting, toen de kinderen tussen de twaalf en zestien maanden oud waren, laat een groter verschil zien dan tijdens de eerste meting met zes en tien maanden oude baby's.

Hoogleraar cognitieve psychologie Harold Bekkering van de Radboud Universiteit vindt de resultaten van het onderzoek interessant. “De kinderen zijn wat grof in twee leeftijdsgroepen gehakt. Maar verder zijn de resultaten goed onderbouwd. Deze studie laat wel zien dat we ons al héél vroeg op de ogen van anderen richten.”

© Nationale Zorggids