Normal_melk

De officier van justitie van het parket Midden-Nederland heeft een werkstraf van 100 uur en een celstraf van 120 dagen (43 dagen voorwaardelijk) geëist tegen een man die apotheken zou hebben opgelicht. De man vervalste machtigingen van een diëtistenpraktijk en kon op die manier meer babymelkpoeder krijgen dan in de winkel te koop is. Dat meldt Skipr. 

Sinds een groot voedselschandaal in China met babymelkpoeder vertrouwden de Chinezen hun eigen producten niet meer en steeg de vraag naar Nederlandse producten. Om de verkoop in de hand te houden, mogen klanten maar één pak uit de winkel meenemen. Mensen proberen echter op allerlei manieren de maatregelen te omzeilen, zodat ze meer babymelkpoeder kunnen exporteren naar China.

Via de vervalsing kon de man meer babymelkpoeder kopen dan in de winkel is toegestaan. Nu bekend is dat de man de boel heeft opgelicht, betaalt de zorgverzekeraar de kosten niet en blijft de apotheek met de schade zitten. Zeven apotheken in Utrecht, Hilversum en Driebergen hebben een vordering ingediend om hun schade vergoed te krijgen. In totaal gaat het om een bedrag van 2.500 euro.

De officier van justitie sprak van een “zeer kwalijk feit”, omdat de verdachte misbruik heeft gemaakt van de procedures van apotheken die uitgaan van goed vertrouwen. De man heeft al 43 dagen in voorarrest gezeten, dus hoeft niet meer de cel in. 

© Nationale Zorggids