Normal_zwanger_zwangerschap

Een vrouw met twee of meerdere traumatische ervaringen in haar jeugd heeft twee keer zo veel kans op vroeggeboorte als een vrouw zonder deze herhaalde ervaringen. Lichamelijke en geestelijke mishandelingen spelen ook een rol bij premature bevallingen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Uit een studie van Canadese onderzoekers blijkt dat de kans op vroeggeboorte met 18% toeneemt met iedere extra traumatische jeugdervaring. Ook geestelijke en lichamelijke mishandeling hangt samen met een hogere kans op vroeggeboorte. Hierbij is het echter niet noodzakelijk dat het in de jeugd gebeurt. De onderzoekers geloven dat een gezonde zwangerschap al begint voordat de conceptie start. Blootstelling aan chronische stress, met name traumatische jeugdervaringen verhogen daarmee de kans op vroeggeboorte.

De Canadezen hebben twee groepen vrouwen benaderd. De eerste groep bestond uit vrouwen met een spontane vroeggeboorte voor 37 weken met een voorgeschiedenis van trauma's of eerdere premature bevallingen. En de tweede groep bevatte vrouwen met een spontane bevalling vanaf 38 weken zonder voorgeschiedenis. In dit onderzoek zijn onder andere vragen gesteld over stress, depressie, levensgebeurtenissen en traumatische jeugdervaringen. 

©Nationale Zorggids