Normal_baby34068

Vanaf 1 januari 2016 moeten alle kinderbedjes in de kinderopvang voldoen aan een aangepaste afstand tussen de spijlen. In 2008 zijn nieuwe regels opgesteld, waarin staat dat de spijlen 5 millimeter dichter bij elkaar moeten staan. Voor het nieuwe jaar moeten alle bedjes vervangen zijn. Dit meldt NRC Next.

De aanpassing in de afstand tussen de spijlen is een gevolg van een ongeluk met dodelijke afloop in 2003. Een baby van 6 maanden raakte bekneld tussen de bedspijlen en kwam te overlijden. In de Warenwetregeling werd in 2008 vastgesteld dat de afstand tussen de spijlen omlaag moet naar 6,5 centimeter. Alle bedden die nog niet aan die norm voldoen, moeten vevangen zijn voor 1 januari 2016.

In 1990 mocht er 7,5 centimeter tussen de spijlen zitten, in 1997 werd dit al bijgesteld naar 7 centimeter. Vanaf 2016 mag de afstand slechts 6,5 centimeter bedragen. Door de hoge kosten van de vervanging, hebben veel dagverblijven dat nog niet gedaan. Gemiddeld kost een bedje 700 euro per stuk en per locatie zijn soms tientallen bedden aanwezig.

De afgelopen weken hadden de leveranciers van de bedden het dan ook druk. “We leveren op dit moment meer bedjes dan in de laatste jaren bij elkaar”, zegt Bart Pompe van Schilte, meubelfabrikant voor dagopvang en onderwijs. Alle bedden die vanaf 2008 geleverd zijn, voldoen al aan de nieuwe norm. Veel crèches hadden echter nog niet alle bedden vervangen voor nieuwe exemplaren.

De oude bedden met teveel ruimte tussen de spijlen worden vermoedelijk naar Oost-Europa gebracht. Daar geldt de norm van 6,5 centimeter nog niet en kunnen de bedjes voorlopig gebruikt blijven worden.

© Nationale Zorggids