Normal_zwanger_zwangerschap

Wanneer gynaecologen en verloskundigen alle zwangere vrouwen adviseren extra calcium in te nemen, dan kan het aantal zwangerschapsvergiftigingen met een kwart afnemen. Dat beweren wetenschappers van de Universiteit Maastricht, meldt de Volkskrant. 

Als dat gebeurt zou het bovendien een besparing opleveren van 7,5 miljoen euro aan zorgkosten. Gynaecologen en verloskundigen geven tot nu toe alleen het advies om foliumzuur te slikken als extra supplement rondom de conceptie. De wetenschappers onderbouwen dat dit uitgebreid kan worden met 1000 mg calcium per dag vanaf het tweede zwangerschapstrimester.

Epidemioloog en projectleider Luc Smits: “Het positieve effect van calciumsupplementen is zo sterk dat op bevolkingsniveau veel gezondheidswinst behaald kan worden. We hopen dat gynaecologen en verloskundigen snel overtuigd zijn van het nut van extra calcium.”

Ieder jaar krijgen 5.000 vrouwen in Nederland zwangerschapsvergiftiging. De medische term hiervoor is pre-eclampsie. “Vrouwen die vanaf het tweede trimester van de zwangerschap calciumsupplementen slikken en daarmee doorgaan tot het einde van de zwangerschap, verminderen hun kans op pre-eclampsie met 55 procent. De kans dat het kind te vroeg wordt geboren neemt af met 24 procent”, zegt Smits. De onderzoekers hebben er in hun rekeningmodel rekening mee gehouden dat niet alle vrouwen het advies van de deskundigen opvolgen.

Smits adviseert de zwangeren om niet op eigen houtje calcium te gaan slikken.  “Ze kunnen dit het beste overleggen met hun verloskundige of gynaecoloog.”

© Nationale Zorggids