Normal_pillen_fluoxetine_antidepressiva

Zwangere vrouwen die tijdens hun zwangerschap antidepressiva gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken over de gevolgen hiervan. Uit onderzoek blijkt dat onjuist gebruik, zoals een te lage dosis, juist meer gevolgen heeft dan het eigenlijke gebruik van antidepressiva. Dat meldt NU.nl.

Noera Koevoet, promovenda aan de Vrije Universiteit van Amsterdam onderzocht jarenlang depressieve moeders en hun baby's op een speciale afdeling van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis. Haar belangrijkste conclusie was dat de dosering van antidepressiva niet uitmaakt, ook niet voor ontwenning. De onderzoekster raadt het aan om de juiste dosis te gebruiken. Wanneer een vrouw mindert vanwege de zwangerschap, loopt zij het risico dat het middel onvoldoende werkt. Dit kan ergere gevolgen hebben dan het gebruik van antidepressiva. “Het kind kan te vroeg ter wereld komen. Het kind kan lichter uitvallen dan het in aanleg had kunnen zijn. Een depressieve vrouw zorgt tijdens de zwangerschap misschien minder goed voor zichzelf, door te roken en door ongezond te eten”, zegt Kieviet. Ze voegt hieraan toe dat een depressieve moeder zich na de bevalling misschien minder goed aan de baby hecht. Waar volgens haar met name de nadruk op moet liggen is dat vrouwen zich niet schuldig hoeven te voelen bij het gebruik van antidepressiva.

Jaarlijks worden ongeveer 170.000 vrouwen in Nederland zwanger. Ongeveer een op de zes van hen krijgt te maken met een depressie tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Veel vrouwen zijn bang voor de risico's bij gebruik van antidepressiva en daarom gebruik ze het vaak niet. “Er lijkt zo goed als geen risico te bestaan op aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling en voor de ontwikkeling van het kind.” 

©Nationale Zorggids