Normal_zwanger6

Het AMC Amsterdam heeft al tientallen telefoontjes gekregen van ongeruste vrouwen die op reis gaan of zijn geweest naar een gebied waar het zikavirus heerst. Zwangere vrouwen zijn bang voor de gevolgen van het virus, dat schade aan kan richten aan de ongeboren baby. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens internist-infectioloog Bram Goorhuis zijn de vrouwen die bellen ongerust. “Er is geen keihard bewijs, maar het is aannemelijk dat het virus de foetus aantast.” Het wordt dan ook niet aangeraden om als zwangere vrouw naar de gebieden te reizen waar het zikavirus voorkomt.

Het vaststellen van het zikavirus blijkt lastig te zijn. “Het virus is na besmetting gedurende ongeveer tien dagen te traceren. Daarna is de uitslag negatief en is de diagnose niet met zekerheid te stellen.” Als een zwangere vrouw zich niet binnen die tijd kan laten testen of niet opmerkt dat ze besmet is, is niet vast te stellen of zij en haar baby gevaar lopen. Dit zorgt voor ongeruste telefoontjes aan het adres van het ziekenhuis.

Het zikavirus wordt overgedragen door vliegen, waardoor het lastig is om je goed te beschermen. Voor de meeste gezonde mensen is het virus niet gevaarlijk en wordt aangeraden om goed uit te zieken. Wanneer een zwangere vrouw het virus krijgt, is dat echter een ander verhaal. Baby's van besmette moeders kunnen geboren worden met een te kleine schedel. Dit zorgt voor hersenbeschadigingen die mogelijk voor de rest van het leven van het kind voor beperkingen kunnen zorgen.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis om te boeken of te annuleren. Het virus heerst voornamelijk is tropische gebieden zoals Brazilië, Colombia en Midden-Amerika. Toch onderstreept internist-infectioloog Goorhuis dat het een persoonlijke afweging is om naar dergelijke landen te reizen. Via een aantal reisorganisaties is het voor zwangere vrouwen mogelijk om hun reis om te boeken naar een andere bestemming.

© Nationale Zorggids