Normal_proefprocessenfonds_clara_wichmann_logo

Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen loopt gevaar door de huidige hervorming van de geboortezorg. De belangen van zwangere vrouwen komen in het gedrang. Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Nederlandse Vrouwen Raad roepen minister Schippers op tot herbezinning. Dat meldt het Proefprocessenfonds. 

Het fonds is bang dat er bij het maken van de nieuwe plannen onvoldoende naar de belangen van de vrouwen is gekeken. Vrouwen lopen het gevaar gevangen te raken in het web van de zorgaanbieders. Het zal bijvoorbeeld moeilijker worden om van verloskundige of ziekenhuis te veranderen. Er komen strengere regels rondom het baringsproces en zorgverleners kunnen steeds minder tegemoetkomen aan de wens van de zwangere vrouw.

Ook maakt het Proefprocessenfonds zich zorgen over de regionale veranderingen. De hervormingen worden aan de regio's overgelaten, waarmee veel willekeur wordt gecreëerd. Clara Wichmann vindt dat een aantal elementen in elke regio gegarandeerd moeten worden. Hierbij haalt het fonds onder andere de zelfbeschikking van vrouwen aan, de alternatieven voor ziekenhuiszorg en de toegang tot pijnbestrijdingsmiddelen.

Er is volgens het Proefprocessenfonds geen reden om het huidige systeem drastisch te veranderen. Het fonds geeft toe dat de huidige regelingen rondom geboortezorg voor verbetering vatbaar zijn, echter zijn de huidige plannen overhaast en onvoldoende onderbouwd. Bovendien worden de rechten van de vrouw genegeerd. Daarom roepen Clara Wichmann en de Nederlandse Vrouwen Raad de minister op om naar deze zorgen te kijken en de  huidige plannen te herzien. 

©Nationale Zorggids