Normal_kind_knuffel_spelen

Teddyberen die in het kinderbedje liggen, kunnen gevaarlijk zijn als zij niet goed schoon gehouden worden. Het Longfonds waarschuwt dat in knuffels verscheidene stoffen zitten die allergieën en astma kunnen veroorzaken. Vooral babylongetjes zijn gevoelig voor deze stoffen. Dit meldt RTL Nieuws. 

De aanwezigheid van onder andere huisstofmijt kan bij kinderen met astma voor problemen zorgen. Jelmer Krom van het Longfonds: “We adviseren om de beren vaak schoon te maken, maar dat doen ouders niet altijd. Vooral bij jonge kinderen kunnen ongewassen knuffels longklachten veroorzaken.”

Ook pedagoog Herald Hofmeijer erkent de problemen. “Kinderen vinden het van nature vervelend als je de knuffel afpakt.” Volgens Hofmeijer kan het helpen om je kind te betrekken bij het wassen van zijn of haar favoriete knuffeldieren. “Zeg bijvoorbeeld dat de teddybeer, net als je kind, ook in bad moet.”

Ieder jaar hebben zo'n 11.000 baby's last van hun longen en ruim 4000 daarvan worden in het ziekenhuis opgenomen omdat ze benauwd zijn. Hoewel de meeste ouders wel op de hoogte zijn van de gevaren van ongewassen knuffels, lijken de meeste knuffeldieren niet genoeg gewassen te worden. Geadviseerd wordt om de knuffels iedere keer te wassen als het bedje van het kind verschoond wordt. Voor baby's zou je ze zelfs nog vaker moeten wassen.

© Nationale Zorggids