Normal_zwanger_zwangerschap

Een vrouw wie tijdens haar zwangerschap slachtoffer is van huiselijk geweld heeft twee keer zo veel risico op vroeggeboorte. Baby's hebben ook een lager geboortegewicht, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Iowa waarin ze de effecten van huiselijk geweld uit vijftig studies bekeken. Dit meldt NU.nl.

De Amerikaanse wetenschappers verzamelden data van ruim vijf miljoen vrouwen uit zeventien verschillende landen. 15.000 van hen had te makken met huiselijk geweld: fysiek, seksueel, financieel, psychisch of emotioneel. “Huiselijk geweld door een partner of ex-partner is zorgwekkend omdat er niet één, maar twee levens risico lopen. Hoewel er verschillen zitten in hoe huiselijk geweld overal op de wereld plaatsvindt, zijn de schadelijke effecten ervan duidelijk”, zegt onderzoeker Audrey Saftlas.

Jaarlijks zijn er in Nederland zo'n 20.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. 45 procent van de volwassen Nederlandse bevolking heeft ermee te maken gehad. De onderzoekers pleiten wereldwijd voor interventies om geweld te voorkomen en ondersteuning voor vrouwen die misbruikt worden. 

©Nationale Zorggids