Normal_zwanger_zwangerschap

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat op zoek naar een alternatief voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Op dit moment zijn de gevolgen van het gebruik hiervan onduidelijk. De onderzoeken die hiernaar gedaan zijn spreken elkaar tegen. Daarom nodigt het Erasmus MC alle Nederlandse zwangere vrouwen die antidepressiva slikken uit om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Dit meldt NU.nl.

Tijdens het onderzoek zal de helft van de vrouwen de antidepressiva blijven doorslikken. De andere helft krijgt therapie en begeleiding om de medicatie af te bouwen. “Een depressie is heel akelig, maar behandelbaar. Natuurlijk is het nog beter om helemaal te stoppen voordat je zwanger wordt, maar dat lukt niet altijd”, zegt Erasmus MC-zwangerschapspsychiater Mijke Lambregtse. Na het onderzoek zou er meer bekend moeten zijn over de voor- en nadelen van het medicijngebruik voor de moeder en het kind. Het ziekenhuis hoopt ook een manier te vinden om het medicijn helemaal niet te hoeven gebruiken.

Jaarlijks zijn er zo'n vierduizend tot zesduizend zwangere vrouwen die antidepressiva slikken. De meest recente richtlijnen raden de zwangere vrouwen aan om het middel te blijven innemen. Lambregtse is echter van mening dat deze richtlijn er slechts is omdat er geen alternatief is. Doorgaan met de medicatie is het beste advies voor de moeder, mits ze stabiel is en blijft. Maar, zegt Lambregtse, de gevolgen voor het kind zijn onbekend. Het is mogelijk dat de medicijnen de groei van het kind afremmen of pasgeboren baby's krijgen last van ontwenningsverschijnselen. “Vrouwen moeten kiezen uit twee kwaden. Mijn missie is het echt kunnen aanbieden van een alternatief: medicatie afbouwen in combinatie met therapie om terugval te voorkomen.”

©Nationale Zorggids