Normal_rookverbod__roken__sigaret

KWF Kankerbestrijding geeft GGD Zuid-Limburg 551.000 euro voor een 4-jarig project om (wens)ouders in Parkstad Limburg te helpen stoppen met roken. Longkanker komt in de gemeenten Landgraaf, Kerkrade, Heerlen en Brunssum vaker voor dan elders in het land.  In Zuid-Limburg wonen gemiddeld meer mensen die roken. Dit meldt 1 Limburg.

Op landelijk niveau rookt 16,7 procent van de volwassen Nederlanders. In Zuid-Limburg ligt dat me 19,3 procent iets hoger. In Kerkrade rookt bijna 25 procent van de volwassenen. Het project waar GGD Zuid-Limburg geld voor krijgt moet het aantal rokers in de vruchtbare leeftijd terugbrengen. De focus ligt eerst op Parkstad en daarna volgen de Zuid-Limburgse gemeenten.

Roken tijdens zwangerschap

Volgens Mandy Leurs-Stijnen van GGD Zuid-Limburg is het krijgen van een baby een belangrijke reden om te stoppen met roken. Dat is goed voor de gezondheid van de ouders én het ongeboren (of jonge) kind. Roken tijdens de zwangerschap is niet zonder risico’s en ook kan het schade aanrichten bij jonge kinderen die opgroeien in een omgeving met rokers. Roken in de buurt van baby's vergroot het risico op wiegendood.

Gesprek aangaan en doorverwijzen

Binnen het project dat voor de zomer start, worden verschillende zorgverleners in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg betrokken. “Denk aan verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg en maatschappelijk werk. Zij moeten met (aanstaande) ouders het gesprek aangaan over roken en goed kunnen doorverwijzen naar de juiste stoppen-met-roken hulp.” Het doel is om alle Zuid-Limburgse kinderen de kans te geven om op te groeien in een rookvrije omgeving.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky