Kinderopvang roept op tot gerichtere voorlichting over vaccineren

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen vindt dat de GGD Zeeland op plekken met een lage vaccinatiegraad actiever aanwezig moet zijn. De voorlichting over vaccinaties zou daar veel gerichter moeten zijn, vindt de opvangorganisatie. De vaccinatiegraad in Zeeland is op sommige plekken zorgwekkend laag, waardoor er opvallend veel kinderen met kinkhoest in het ziekenhuis belanden. Mazelen gaan er nog niet rond, maar dat is wellicht een kwestie van tijd, zo vreest men. Dit meldt Omroep Zeeland.

Hoe moet je omgaan met kinderziektes als kinkhoest en mazelen op de kinderopvang? Voor langere tijd hoefden organisaties zich hier niet druk om te maken, dus er is geen beleid voor. Jonge kinderen zijn echter zeer kwetsbaar, vooral als ze nog geen 14 maanden oud zijn en hun BMR-prikje nog niet hebben gehad. Mazelen kan bijvoorbeeld leiden tot ernstige hersenontsteking die op latere leeftijd de dood tot gevolg kan hebben.

Kinkhoest

Ook kinkhoest kan levensgevaarlijk zijn. In februari en maart zijn er al vier baby’s aan overleden. De GGD Zeeland heeft meer dan 200 meldingen over kinkhoest binnengekregen. Een mazelenuitbraak ligt volgens de GGD op de loer. De vaccinatiegraad in de provincie is namelijk opvallend laag. Geen enkele gemeente haalt de 90 procent. Gemiddeld ligt de vaccinatiegraad op 74,8 procent, maar in Tholen, Sluis, Borsele en Reimerswaal komt het percentage niet boven de 70.

Draaiboek voor uitbraken kinderziektes

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen wil geen ongevaccineerde kinderen weigeren. “Wij zijn een open organisatie, we zijn er voor elk kind.” Maar wat doe je dan wel als opvangorganisatie? Inmiddels ligt er een draaiboek klaar voor mogelijke uitbraken, zijn pedagogisch medewerkers ingelicht over de symptomen van kinkhoest en mazelen en pleit directeur Rianne Vons voor meer bewustwording. Ze is niet voor weigeren van kinderen, maar wel voor vaccineren. Ook vindt ze het belangrijk dat kinderartsen online aanwezig zijn om het belang van vaccineren te benadrukken. Verder moet een oplossing voor het probleem vanuit de politiek komen. “Dat is niet aan ons.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky