Normal_zorg_personeel_bed

UTRECHT - Verzekerden willen vooral zelf hun zorgverlener of ziekenhuis kiezen, zonder dat de zorgverzekeraars zich met hun keuze bemoeien. Zij twijfelen vooral aan de intenties van deze ondernemingen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL. Daaruit komt naar voren dat 55 procent van de mensen geen prijs stelt op bemoeienis van de zorgverzekeraar. 40 procent wil echter wel het advies van de verzekeraar en 60 procent vindt het prettig als de verzekeraar contracten afsluit met kwalitatief goede zorgverleners.

Uit het onderzoek blijkt verder dat degenen die meer openstaan voor invloed van de zorgverzekeraar zijn vooral de gezonde mensen en ouderen. “Het is onduidelijk wat hier precies aan ten grondslag ligt”, zegt NIVEL-programmaleider Judith de Jong.

“Voor gezondere mensen zal het iets zijn waar ze nog niet mee te maken hebben. Ze hebben immers nog nergens last van. Bij ouderen zal het anders liggen. Mogelijk hebben zij meer vertrouwen in hun zorgverzekeraar of zijn ze afhankelijker van advies of inmenging door de zorgverzekeraar omdat ze zelf de informatie niet kunnen vinden”, aldus De Jong.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz